curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.6540 RON
+0.0055 RON
1 USD = 4.1197 RON
+0.0336 RON
1 EURO = 1.1297 USD
-0.0079 USD

Curs BNR licitat in data: 14 Dec, 2018


Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului

Românii care folosesc un cont bancar de plati cu servicii de baza vor scapa de comisioanele percepute pentru deschiderea si închiderea acestuia, precum si de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui act normativ aparut joi în Monitorul Oficial si care se va aplica de la finele lunii ianuarie 2018. În plus, românii cu venituri mici vor scapa si de alte comisioane.

Masurile sunt incluse în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. Documentul a aparut joi în Monitorul Oficial si se va aplica dupa 30 de zile de la publicare, adica din data de 27 ianuarie 2018.

Bancile nu vor mai putea sa perceapa anumite comisioane pentru conturile de plati cu servicii de baza, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câstigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei).

Concret, institutiile de credit vor fi nevoite sa ofere gratuit urmatoarele servicii: operatiunile necesare pentru deschiderea si închiderea unui cont de plati; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al bancii.

În ceea ce priveste persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câstigul salarial mediu brut sau care în ultimele sase luni au avut venituri cumulate pâna sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia si de alte gratuitati, scrie avocatnet.

Mai exact, în afara de serviciile ce permit toate operatiunile necesare deschiderii si închiderii unui cont de plati, lista va include serviciile de administrare de cont si serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însa retragerile de bani la ghisee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu si în alte tari UE. Totodata, în cazul cetatenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operatiuni lunare de plata pe teritoriul UE (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit).

De precizat ca este vorba de câstigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza. De exemplu, câstigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel ca pragul de 60% amintit mai sus ar fi momentan de aproximativ 2.497 de lei.

Pe deasupra, documentul are o prevedere ce stabileste în mod expres ca bancile nu vor putea sa ceara comisioane pentru interogarea conturilor de plati.

Deschiderea conturilor de plati cu servicii de baza se va face, fara întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucratoare de la primirea unei cereri complete. „Consumatorii care nu detin, la momentul solicitarii, un alt cont de plati, inclusiv un cont de plati de baza, la nicio alta institutie de credit din România beneficiaza de deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza, cu exceptia cazului în care consumatorul declara ca i-a fost notificata închiderea contului”, este subliniat în actul normativ.

Asadar, un cont de plati cu servicii de baza va cuprinde servicii de deschidere, administrare si închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar si de plati (debitari directe, plati cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de banci în masura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plati decât cele de baza.

Bancile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 în cazul conturilor de baza vor risca sa fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 si 50.000 de lei. În plus, institutiile vor putea fi obligate sa restituie banii încasati ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 si 100.000 de lei. De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor ocupa reprezentantii Protectiei Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociatiilor de consumatori, fie din oficiu.


Marti, 2 Ianuarie 2018
Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului - Romaniatv.net
Sursa: Romaniatv.net
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Romania a folosit mai putin de 5% din banii oferiti de UE. Reactia Guvernului
 Romanii vor putea sa isi mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economistii critica decizia
 Raportul de tara pe 2017, devastator! Coalitia PSD-ALDE vede numai lapte si miere
 BMW vandut de ANAF la licitatie pentru 500 de lei. Cu cat a fost dat un Lamborghini
 Decizie cruciala la BNR. Ce va anunta azi Isarescu, cu cutitul lui Dragnea in spate
 Avertisment de la BNR: Ne pandeste o criza foarte dureroasa, aproape ca in 2008
 Guvernul discuta noi modificari ale Codului Fiscal. Salarii platite mai devreme, cota de 2%, majorata
 Romanii se tem de majorarea cursului valutar si a ratelor la credite. Previziunile analistilor
 Bomba in buget. Deficit RECORD dupa primele doua luni ale anului
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAĊ˘IA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci