curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON
1 EURO = 1.072 USD
+0.0063 USD

Curs BNR licitat in data: 19 Apr, 2017


Românii cu credite în franci elveţieni sunt disperaţi: Nimeni nu face nimic pentru noi.

În jur de 50 - 60.000 de români au luat credite în franci elveţieni, începând din 2007, până la începutul crizei financiare. Oamenii spun că au făcut credite în franci elveţieni la recomandările băncilor. Tot bancherii spuneau că moneda străină e stabilă. Cu franci elveţieni în conturi, oamenii și-au cumpărat locuinţe. Ulterior, ratele au devenit duble, triple sau chiar au crescut de patru ori. În acest context, nu mai puţin de 33 de români s-au sinucis din cauza francului elveţioan, pentru că nu au mai putut să își plătească creditele. Patru persoane dintre cele care au luat credite în franci au fost prezente la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan.

"Am luat un credit în anul 2007. Două camere, 52 de metri pătraţi, în zona Obor din București. De fapt, am solicitat un credit în lei și aproape toate băncile la care am fost m-au refuzat. Banca de la care am luat creditul a spus că cea mai bună soluţie este creditul în franci elveţiuni și că la acest credit mă încadrez. Am întrebat de ce și mi Elveţia este o ţară dezvoltată, are o evoluţie stabilă, să nu ne facem griji pentru că are și cea mai buna dodândă. Nu mi-am pus problema ca banca mă poate înșela", a povestit Anca Spânu, client cu credit în franci elveţieni.

În momentul contractării creditului, rata era de 1400 de lei, iar un franc elveţian valora 2 lei. În 18 ani, aceasta trebuie să achite 250.000 de lei. După aceea, în 2010, rata s-a dublat, la 2800 de lei. "În acești nouă ani, eu am achitat întreaga sumă, însă mai am de plătit 50.000 de franci pentru că, de fapt, tot ce am achitat este diferenţa de curs", a continuat femeia.

"După aceea, m-am dus la bancă și am zis că nu mai pot susţine o rată așa de mare. Soluţia băncii a fost restructurare creditului, care a avenit a venit la pachet cu o dobândă mai are. Acum am de dat băncii mai mulţi bani decât atunci când m-am împrumutat", a continuat aceasta.

"Dacă era cineva care să îmi zică...", a încheiat Anca Spânu.

Situaţia este similară și în cazul Elenei Pirnea. Ea a povestit banca i-a recomandat creditul în franci pentru că nu se încadra la un credit în lei.

"Ofiţetul de credit mi-a spus: francul elveţian...aţi auzit vreodată ceva de rău elveţia ...este ţara cea mai neutră, nu a intrat niciodată în razboi. Francul este mai slabil, leul are fluctuaţii. Am căzut în capcana lor". a povestit aceasta.

"Drumul acesta al nostru este bătut cu multă muncă, am ajuns să înţelegem multe lucruri. Avem o lege pe care unele bănci nu o respectă. Nimeni nu e cu noi, nici măcar ANPC, care ar trebui să ne ajută și să fie alături de consumător. Toată lumea vorbește de problema nostră, însă nimeni nu a încercat să facă ceva pentru noi. Pe contractul meu și pe majoritatea contractelor sunt aceleași clauze abuzive, însă, scuzaţi-mi expresia, nici dragu nu ne baga în seamă", a completat Elena Pirnea.

Dan Suciu, purtător de cuvând al Băncii Naţionale a României, a afirmat în cadrul Jocuri de Putere că este important de precizat ce poate și ce nu poate face Banca Naţională. "Problema lor ţine de ANPC sau de Parlamentul României dacă vor să reglementeze această problemă. Această chestiune nu este una românească, ci una est-europeană. Dacă Guvernul sau parlamentul României vor decide reglementeze acest lucru, este atributul suveran al acestor instituţii", a explicat oficialul BNR.

De asemenea, acesta a mai spus că practica europeană nu presupune conversia creditelor la cursul istoric. Conform acestuia, BNR nu are atributul legiferării. "O soluţie generală riscă să fie nedreptă", a spus Dan Suciu, explicând că o treime din cei care au luat credite în franci nu ar dori conversia creditelor.

Românii cu credite în franci elveţieni au iesit din nou în stradă, pe 25 septembrie. Peste 250 de persoane, supărate că nu-și mai pot plăti datoriileau protestat în faţa Băncii Naţionale a României. Oamenii spun că promisiunile politicienilor au rămas doar vorbe.

De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat și în faţa Parlamentului României din cauza amânării legii care permite conversia creditelor din franci elveţieni în alte monede.


Miercuri, 28 Septembrie 2016
Românii cu credite în franci elveţieni sunt disperaţi: Nimeni nu face nimic pentru noi. - Realitatea.net
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Haos in imobiliare. Crestere semnificativa a ratei la Prima Casa - exemplu concret
 Cresteri de preturi generalizate pentru urmatorii 4 ani. Scumpirile resimtite puternic de romani
 Leul s-a depreciat puternic din cauza revolutiei fiscale. Avertismentul lui Mugur Isarescu
 Guvernul PSD-ALDE aproba revolutia fiscala cu care si-a pus toata tara in cap
 Avertisment DUR pentru Guvernul Tudose. Ce se va intampla in 2018
 Eurostat: Romania, cel mai mare deficit din UE
 Regulamentul BNR nu-i ajuta pe romani. IFN-urile merg mai departe cu dobanzile de 5.000% pe an
 Romania, primul loc la crestere economica in UE
 Zi cruciala la BNR pentru creditele romanilor
 BNR vrea modificarea programului Prima Casa
 Guvernul Tudose joaca alba-neagra cu salariile romanilor
 Se creeaza platforma inter-institutionala pentru monitorizarea si controlul fraudei bancare
 CUTREMUR in sistemul bancar romanesc. S-a facut publica lista bancilor cu probleme
 ANPC a obligat bancile si IFN-urile sa returneze clientilor un milion de euro
 Revolutia fiscala continua. Notarii si executorii judecatoresti, obligati sa dea informatii ANAF
 Premierul Tudose se joaca alba neagra cu taxele si impozitele
 Tudose: Romanii sa inteleaga ca, daca lucreaza cu o banca anume, aia ne fura!
 Salariul mediu net din iunie: 2.380 lei, mai mare cu 302 lei fata de iunie 2016. Printre cei mai castigati salariati sunt cei din administratia publica.
 Acord intre OTP Bank Romania si Banca Nationala a Greciei privind achizitionarea Bancii Romanesti
 40.000 Euro pentru tineri care nu mai invata si nu au nici job - statul vrea sa-i faca patroni, cu fonduri UE. Liceul tehnologic conteaza
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci