curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON
1 EURO = 1.072 USD
+0.0063 USD

Curs BNR licitat in data: 19 Apr, 2017


Românii cu credite în franci elveţieni sunt disperaţi: Nimeni nu face nimic pentru noi.

În jur de 50 - 60.000 de români au luat credite în franci elveţieni, începând din 2007, până la începutul crizei financiare. Oamenii spun că au făcut credite în franci elveţieni la recomandările băncilor. Tot bancherii spuneau că moneda străină e stabilă. Cu franci elveţieni în conturi, oamenii și-au cumpărat locuinţe. Ulterior, ratele au devenit duble, triple sau chiar au crescut de patru ori. În acest context, nu mai puţin de 33 de români s-au sinucis din cauza francului elveţioan, pentru că nu au mai putut să își plătească creditele. Patru persoane dintre cele care au luat credite în franci au fost prezente la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan.

"Am luat un credit în anul 2007. Două camere, 52 de metri pătraţi, în zona Obor din București. De fapt, am solicitat un credit în lei și aproape toate băncile la care am fost m-au refuzat. Banca de la care am luat creditul a spus că cea mai bună soluţie este creditul în franci elveţiuni și că la acest credit mă încadrez. Am întrebat de ce și mi Elveţia este o ţară dezvoltată, are o evoluţie stabilă, să nu ne facem griji pentru că are și cea mai buna dodândă. Nu mi-am pus problema ca banca mă poate înșela", a povestit Anca Spânu, client cu credit în franci elveţieni.

În momentul contractării creditului, rata era de 1400 de lei, iar un franc elveţian valora 2 lei. În 18 ani, aceasta trebuie să achite 250.000 de lei. După aceea, în 2010, rata s-a dublat, la 2800 de lei. "În acești nouă ani, eu am achitat întreaga sumă, însă mai am de plătit 50.000 de franci pentru că, de fapt, tot ce am achitat este diferenţa de curs", a continuat femeia.

"După aceea, m-am dus la bancă și am zis că nu mai pot susţine o rată așa de mare. Soluţia băncii a fost restructurare creditului, care a avenit a venit la pachet cu o dobândă mai are. Acum am de dat băncii mai mulţi bani decât atunci când m-am împrumutat", a continuat aceasta.

"Dacă era cineva care să îmi zică...", a încheiat Anca Spânu.

Situaţia este similară și în cazul Elenei Pirnea. Ea a povestit banca i-a recomandat creditul în franci pentru că nu se încadra la un credit în lei.

"Ofiţetul de credit mi-a spus: francul elveţian...aţi auzit vreodată ceva de rău elveţia ...este ţara cea mai neutră, nu a intrat niciodată în razboi. Francul este mai slabil, leul are fluctuaţii. Am căzut în capcana lor". a povestit aceasta.

"Drumul acesta al nostru este bătut cu multă muncă, am ajuns să înţelegem multe lucruri. Avem o lege pe care unele bănci nu o respectă. Nimeni nu e cu noi, nici măcar ANPC, care ar trebui să ne ajută și să fie alături de consumător. Toată lumea vorbește de problema nostră, însă nimeni nu a încercat să facă ceva pentru noi. Pe contractul meu și pe majoritatea contractelor sunt aceleași clauze abuzive, însă, scuzaţi-mi expresia, nici dragu nu ne baga în seamă", a completat Elena Pirnea.

Dan Suciu, purtător de cuvând al Băncii Naţionale a României, a afirmat în cadrul Jocuri de Putere că este important de precizat ce poate și ce nu poate face Banca Naţională. "Problema lor ţine de ANPC sau de Parlamentul României dacă vor să reglementeze această problemă. Această chestiune nu este una românească, ci una est-europeană. Dacă Guvernul sau parlamentul României vor decide reglementeze acest lucru, este atributul suveran al acestor instituţii", a explicat oficialul BNR.

De asemenea, acesta a mai spus că practica europeană nu presupune conversia creditelor la cursul istoric. Conform acestuia, BNR nu are atributul legiferării. "O soluţie generală riscă să fie nedreptă", a spus Dan Suciu, explicând că o treime din cei care au luat credite în franci nu ar dori conversia creditelor.

Românii cu credite în franci elveţieni au iesit din nou în stradă, pe 25 septembrie. Peste 250 de persoane, supărate că nu-și mai pot plăti datoriileau protestat în faţa Băncii Naţionale a României. Oamenii spun că promisiunile politicienilor au rămas doar vorbe.

De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat și în faţa Parlamentului României din cauza amânării legii care permite conversia creditelor din franci elveţieni în alte monede.


Miercuri, 28 Septembrie 2016
Românii cu credite în franci elveţieni sunt disperaţi: Nimeni nu face nimic pentru noi. - Realitatea.net
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAĊ˘IA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
 O noua decizie controversata a ANAF. Ce se intampla cu 2% din impozitul ve venit
 Date limita pentru taxe si impozite, la sfarsit de luna
 Formularul 600, haos in fiscalitate
 Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
 Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
 BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
 Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
 Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
 Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci