curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.6540 RON
+0.0055 RON
1 USD = 4.1197 RON
+0.0336 RON
1 EURO = 1.1297 USD
-0.0079 USD

Curs BNR licitat in data: 14 Dec, 2018


Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât si bugetele de pensii si de somaj, a încheiat primele 11 luni ale acestui an cu un deficit de 10,2 miliarde lei, reprezentând 1,21% din PIB, în crestere cu 86% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul de crestere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depasit avansul încasarilor, informeaza News.ro, citând date publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Dupa primele zece luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,6 miliarde lei, reprezentând 0,79% din PIB, în crestere cu 408% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica un deficit de circa 3,6 miliarde lei în luna noiembrie.

În primele 11 luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,7% din PIB sau 5,5 miliarde lei.

Principalul motiv al executiei bugetare slabe din primele 11 luni ale acestui an a fost cresterea încasarilor la buget într-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor. 

"Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 228,2 miliarde lei, reprezentând 27,1% din PIB, au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în suma de 238,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 12,9% fata de primele unsprezece luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost înregistrate în primele 11 luni la încasarile din contributiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii si venit (+8,5%) si din veniturile nefiscale (+22,1%)..

"Încasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 11,1% fata de perioada similara din 2016, scaderea fiind determinata, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale. Încasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 39,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, în principal, de evolutia încasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, se arata în raport.

Încasarile din TVA au crescut în primele 11 luni cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, în primele zece luni, avansul a fost de 0,5%.

Totodata, sumele de la Uniunea Europeana în contul platilor efectuate sunt de 13,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 238,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 12,9% fata de primele 11 luni ale anului trecut, ceea ce reprezinta o încetinire fata de primele zece luni, când rata de crestere era de 13,6%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate în a doua parte a anului 2016. 

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, subventiile sunt în crestere cu 6,6%, în timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au urcat cu 12,9%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,5 miliarde lei, respectiv 2,1% din PIB, în scadere cu 24% fata de aceeasi perioada din 2016, când au fost 21,7 miliarde lei (2,9% din PIB).

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însa ultimele date ale Eurostat arata ca, pe metodologia europeana ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevazut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash si 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o crestere economica de 5,2%.


Joi, 28 Decembrie 2017
Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21% - Romaniatv.net
Sursa: Romaniatv.net
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Romania a folosit mai putin de 5% din banii oferiti de UE. Reactia Guvernului
 Romanii vor putea sa isi mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economistii critica decizia
 Raportul de tara pe 2017, devastator! Coalitia PSD-ALDE vede numai lapte si miere
 BMW vandut de ANAF la licitatie pentru 500 de lei. Cu cat a fost dat un Lamborghini
 Decizie cruciala la BNR. Ce va anunta azi Isarescu, cu cutitul lui Dragnea in spate
 Avertisment de la BNR: Ne pandeste o criza foarte dureroasa, aproape ca in 2008
 Guvernul discuta noi modificari ale Codului Fiscal. Salarii platite mai devreme, cota de 2%, majorata
 Romanii se tem de majorarea cursului valutar si a ratelor la credite. Previziunile analistilor
 Bomba in buget. Deficit RECORD dupa primele doua luni ale anului
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAĊ˘IA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci