curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON
1 EURO = 1.072 USD
+0.0063 USD

Curs BNR licitat in data: 19 Apr, 2017


Cum se platesc taxele si impozitele locale in 2017. GHIDUL COMPLET al impozitelor pe casa, teren si masina, de plata in ianuarie

Primele zile lucratoare ale anului 2017 vin si cu cozi la ghiseele de taxe si impozite locale ale primariilor din România. De cele mai multe ori, contribuabilii constiinciosi platesc înca de pe 3 ianuarie taxele si impozitele pentru a scapa de grija a o parte din datoriile la stat si pentru a primi reducerea de 10%. Românii trebuie sa stie ca bonificatia de zece procente la impozitele pe casa, teren si masina se acorda pâna pe data de 30 iunie 2017, contribuabilii având doua termene de plata a taxelor locale, ulterior fiind percepute penalitati. Pentru a evita cozile de la ghiseu, RomaniaTV.net a întocmit un ghid complet al modalitatilor de plata a taxelor si impozitelor locale în 2017. 

Din primele zile ale lunii ianuarie si pâna pe data de 30 iunie, Fiscul ofera o reducere de 10% românilor la plata integrala a taxelor locale, în categoria carora intra în special impozitele pe casa, teren si masina pe tot anul. Aceste taxe locale trebuie achitate în doua transe: prima jumatate se plateste pâna la data de 30 iunie, iar cea de-a doua pâna pe 30 septembrie.

CUM SE PLATESTE IMPOZITUL PE CASA ÎN 2017

Noul Cod Fiscal a adus modificari considerabile înca din 2016 în sistemul de impozitare a locuintelor, astfel ca, în prezent, acesta nu se mai calculeaza în functie de calitatea persoanei care detine imobilul (persoana fizica ori juridica), ci în functie de destinatia cladirii, respectiv rezidentiala (scop de locuinta), nerezidentiala (folosita în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spatii comerciale, cabinete etc) sau mixta (locuinta + sediu social).

Prin intermediul Hotarârii de Guvern nr. 159/2016, autoritatile au decis ca proprietarii de imobile folosite cu dublu scop, atât ca locuinta, cât si ca sediu social (indiferent daca desfasoara sau nu activitate economica la sediu), acolo unde suprafetele folosite în scop rezidential si cele folosite în scop nerezidential nu pot fi delimitate, vor datora un impozit similar celui aplicat locuintelor, cu conditia sa nu îsi deduca cheltuielile cu utilitatile, adica acele cheltuieli comune aferente imobilului: energie electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.

Însa, declaratia de impunere privind destinatia cladirii, pe baza careia autoritatile au calculat impozitul datorat anul acesta, nu a fost modificata corespunzator, astfel ca formularul model 2016 ITL - 001, aprobat prin intermediul unui act normativ aparut la finalul anului trecut si pe care contribuabiliii au fost obligati sa îl depuna pâna la 31 mai nu cuprindea si situatia celor care nu au delimitata suprafata economica si care nu deduc cheltuielile cu utilitatile. Concret, formularul intitulat „Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladirile rezidentiale/nerezidentiale/cu destinatie mixta, aflate în proprietatea persoanelor fizice" prevede (înca) la sectiunea a VII-a doar urmatoarele doua ipoteze pentru proprietarii de cladiri mixte în care suprafetele nu pot fi delimitate:

a) La adresa postala a cladirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfasoara nicio activitate economica - în acest caz, proprietarul a trebuit sa declare, pe propria raspundere, ca la adresa cladirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, urmând ca impozitul datorat sa fie unul rezidential si

b) La adresa postala a cladirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt în sarcina operatorului economic - în acest caz, impozitul s-a calculat ca si cȃnd cladirea este utilizata ȋn scop nerezidential (cote cuprinse între 0,2% si 1,3%, în functie de decizia consiliului local).

Totusi, celor doua posibilitati de mai sus le-ar putea fi adaugata în curând si o a treia (litera c), respectiv cazul proprietarilor de locuinte mixte în care suprafetele rezidentiale nu se pot delimita de cele destinate activitatii economice, iar cheltuielile cu utilitatile nu cad în sarcina firmei (PFA-ului), potrivit unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publica de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), document care, pentru a se aplica, are nevoie de aprobarea ministrului si publicarea în Monitorul Oficial.

Mai precis, este vorba despre Proiectul de Ordin privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor si taxelor locale, de catre organele fiscale locale si pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii si regionale si administratiei publice nr. 2069/2015 privind aprobarea unui formular tipizat pentru activitatea de colectare a impozitelor si taxelor locale, desfasurata de catre organele fiscale locale, privind Legea nr. 277/2015 privind Codul fiscal.

Concret, potrivit documentului citat, punctul VII din formularul model 2016 ITL - 001 se va completa cu lit. c), respectiv: "La adresa postala a cladirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt în sarcina operatorului economic", caz în care impozitul datorat va fi cel aferent cladirilor rezidentiale.

De altfel, au anuntat ca autoritatile pregatesc un nou formular, complet, în care sa se regaseasca toate cele trei ipoteze posibile, oferind atunci contribuabililor aflati într-un astfel de caz si solutia pentru a plati impozit ca pentru locuinte.

"Întrucât în formularul tipizat model 2016 ITL-001 nu este alocat un spatiu special pentru acest caz, pâna la modificarea acestuia, în vederea stabilirii impozitului pe cladiri contribuabilii au posibilitatea sa consemneze olograf, în spatiul de la punctul VII litera a), faptul ca la adresa cladirii cu destinatie mixta se desfasoara activitati economice, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt în sarcina operatorului economic. În plus, se vor completa informatiile prevazute la punctul IV din formular", scrie în raspunsul formulat de Biroul de presa al MFP. 

Important! Criteriul utilitatilor nu se aplica si în cazul cladirilor cu destinatie mixta, acolo unde suprafetele în scop rezidential si cele folosite în scop nerezidential se pot evidentia distinct. În acest caz, conform prevederilor din Codul fiscal, impozitul se calculeaza prin însumarea impozitului aferent suprafetei folosite în scop rezidential cu impozitul aferent suprafetei folosite pentru desfasurarea activitatii economice, scrie avocatnet.ro. 

CUM SE PLATESTE IMPOZITUL PE TEREN ÎN 2017

Noul Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie, stabileste la art. 465 ca impozitul pe teren se calculeaza luând în calcul suprafata terenului, rangul localitatii în care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului, conform încadrarii facute de consiliul local si este datorat, pentru întregul an fiscal, de persoana care are în proprietate terenul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Astfel, în cazul unui teren amplasat în interiorul orasului (intravilan), impozitul se stabileste prin înmultirea suprafetei terenului, exprimata în hectare, cu suma corespunzatoare dintr-un tabel reglementat de Codul fiscal. 

Potrivit legislatiei în vigoare, rangul localitatii este stabilit astfel:

rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanta europeana;

rangul I - municipii de importanta nationala, cu influenta potentiala la nivel european;

rangul II - municipii de importanta interjudeteana, judeteana sau cu rol de echilibru în reteaua de localitati;

rangul III - orase;

rangul IV - sate resedinta de comuna;

rangul V - sate componente ale comunelor si sate apartinând municipiilor si oraselor.

În ceea ce priveste terenul amplasat în extravilan, adica în afara orasului, impozitul se stabileste prin înmultirea suprafetei terenului, exprimata în hectare, cu suma corespunzatoare prevazuta în tabelul de la Fisc, înmultita cu acelasi coeficient de corectie corespunzator, ca în cazul terenurilor intravilane.

Atentie! În cazul dobândirii unui teren pe parcursul anului, noul proprietar are obligatia de a depune o declaratie de impunere, alaturi de documentele justificative, la directiile de taxe si impozite locale, în termen de 30 de zile de la achizitie, obligatie valabila si în cazul dobândirii unei case sau a unei masini pe parcursul anului.

Codul fiscal stabileste si situatiile în care anumite categorii de persoane nu datoreaza impozit pentru terenurile pe care le detin. Concret, sunt scutiti de la aceasta plata, printre altii, veteranii de razboi ce detin în proprietate sau în coproprietate terenuri, dar si vaduvele de razboi, persoanele care au fost private de libertate sau cele cu handicap grav sau accentuat.

Citeste mai mult pe; www.romaniatv.net


Marti, 3 Ianuarie 2017
Cum se platesc taxele si impozitele locale in 2017. GHIDUL COMPLET al impozitelor pe casa, teren si masina, de plata in ianuarie - Romaniatv.net
Sursa: Romaniatv.net
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAŢIA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
 O noua decizie controversata a ANAF. Ce se intampla cu 2% din impozitul ve venit
 Date limita pentru taxe si impozite, la sfarsit de luna
 Formularul 600, haos in fiscalitate
 Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
 Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
 BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
 Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
 Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
 Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci