curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.6686 RON
-0.0009 RON
1 USD = 4.0026 RON
-0.0492 RON
1 EURO = 1.1664 USD
+0.0139 USD

Curs BNR licitat in data: 22 Jun, 2018


Capcana creditelor rapide: Cum sunt distrusi romanii aflati deja in sapa de lemn, cu dobanzi de 2.000 la suta pe an si clauze impovaratoare | DEZVALUIRE

Miliardarul rus Oleg Boyko si partenerii sai letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriase de pe urma împrumuturilor rapide catre cei mai saraci români, dar si catre alti cetateni europeni.

Zaplo IFN a început sa ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar pâna în aprilie 2017 compania a ajuns sa fie implicata în 1.570 de cazuri în instanta, marea majoritate dosare de executare silita împotriva clientilor. Compania profita de faptul ca multi clienti nu reusesc sa achite împrumuturile la timp.

Si alti clienti români ne-au spus despre dobânzile care se umfla în continuu dupa prima luna. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani, cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca sa‑si acopere cheltuielile lunare. Fiindca n-a platit suma dupa 30 de zile, costurile au crescut pâna la 1.400 de lei, iar femeia a plecat sa munceasca în Austria pentru a îngriji doua persoane vârstnice si a reusi astfel sa-si acopere datoria.

„M-au sunat si au zis ca vin si recupereaza, ca au recuperatori, executori si tot felul din astea”, spune ea. „Dar, cu 1.400 de lei, ce poate sa-mi ia?”

Avocatul Adrian Cuculis spune ca aproximativ o treime din totalul clientilor sai sunt din rândurile celor care au luat creditele rapide.  

Au contribuit Vlad Odobescu, Mathew Vella si  Sergejs Pavlovs. Acest articol a fost realizat cu sprijinul Journalismfund.eu.

REACTIE. Malta, utila “cerintelor de afaceri”

Reporterii European Investigative Collaborations au transmis o serie de întrebari catre Oleg Boyko, catre partenerii sai si catre structuri ale 4Finance. Singura reactie a venit din partea lui Edgar Dupats, într-un e-mail. Acesta a aratat ca „angajamentele companiilor private, inclusiv cele în care am o participare si statutul de actionar, sunt supravegheate si auditate în conformitate cu legile jurisdictiei respective si cu cele mai bune practici din domeniu. (...)

Necesitatea de a înfiinta o entitate juridica într-o anumita jurisdictie rezulta din cerintele de afaceri ale actionarilor sai. Având în vedere faptul ca jurisdictia specifica a Maltei opereaza în conformitate cu Common law (sistem legal de tip britanic - n.r.), o astfel de structura juridica permite asigurarea unor rezolutii rapide si de calitate pentru orice litigiu între actionari”, a scris el. Oleg Boyko si reprezentantii structurilor 4Finance n-au raspuns solicitarilor facute telefonic sau prin e-mail.

CARACATITA. Rate de 2.000% pe an Zaplo

IFN nu este o companie româneasca de sine statatoare. Este subsidiara companiei AS 4Finance din Letonia, care opereaza în 17 tari europene - si are conexiuni cu SUA. 4Finance pretinde ca este „grupul de creditare online si mobila cu cea mai mare si cea mai rapida crestere din Europa”. De când s-a înfiintat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi, în valoare totala de peste 4 miliarde de euro.

Ratele dobânzilor pot ajunge pâna la 2.000% pe an, ceea ce a atras atentia unor agentii nationale de protectie a consumatorilor. În 2016, ombudsmanul finlandez pentru protectia consumatorilor a cerut o interdictie cu privire la una dintre filialele 4Finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor, si a aratat ca un credit în valoare de 2.010 euro poate ajunge la 4.145 euro în sase luni în urma unor plati întârziate.

LEGISLATIE. Rus, italian si, posibil, maltez

Oleg Boyko pare sa iubeasca atât de mult Malta încât vrea sa devina unul dintre cetatenii sai. Angajatii companiei sale, Finstar, s-au interesat de posibilitatea ca Boyko sa devina membru al programului Malta Global Residence, care ofera membrilor sai o taxa de 15% pentru toate veniturile personale. În ianuarie 2015, Boyko a închiriat un apartament în Malta pentru o chirie lunara de 1.600 de euro prin intermediul unei alte companii din Bahamas, Vigo Trading Limited. Deocamdata, însa, potrivit informatiilor disponibile, el nu este membru în acest program.

Între timp, Daniel înca mai lucreaza în Germania pentru a plati de patru ori mai mult valoarea împrumutului facut la Zaplo, compania lui Boyko. Nu are bani pentru a contesta decizia instantei si are putine sperante ca situatia sa se va îmbunatati.

“Efectiv am ajuns la sapa de lemn cu tratamentul asta. Si dânsii profita”, adauga el. “Eu ma rog la Dumnezeu sa nu-mi recidiveze boala. Ca, daca o sa-mi recidiveze, ma duc si-i omor. Plec cu ei de gât. Pur si simplu am ajuns sa plec din România pentru niste hoti care m-au înselat si m-au mintit în fata.”

Miliardarul rus Boyko si partenerii letoni

Actualii proprietari ai 4Finance sunt miliardarul rus Oleg Boyko si partenerii sai din Letonia. Cu o avere estimata de 1,24 miliarde de euro, Boyko este pe locul al 55-lea în topul celor mai bogati rusi, potrivit Forbes. Este proprietarul grupului global de investitii private Finstar Financial, care în 2016 a ges­tionat active în valoare de doua miliarde de dolari.

Legaturi cu „greii“ de la Moscova

Compania Ritzio International, aflata, de asemenea, în portofoliul lui Boyko, detine mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în tari precum Germania, Italia, România si Croatia. Pe lânga cetatenia rusa, Boyko a obtinut pasaportul italian în februarie 2008 si a devenit astfel cetatean al Uniunii Europene. Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd. din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-detine postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de tari. Are legaturi cu elita de la Moscova, printre care proprietarul clubului FC Chelsea, Roman Abramovich, si prim-viceprim-ministrul Rusiei, Igor Shuvalov.

Primul pas: cumpararea unei companii malteze

În decembrie 2011, Boyko a cumparat 75% din start-up-ul AS 4Finance, care avea filiale în Lituania, Suedia, Finlanda si Danemarca. Potrivit documentelor obtinute de European Investigative Collaborations (retea de jurnalisti freelance si reporteri ai unor importante publicatii europene), cei opt actionari letoni gestionau activitatea de împrumuturi rapide printr-o companie malteza, Fatcat Investments Ltd.

Boyko a platit 55 milioane de euro pentru AS 4Finance. Prima transa, de 12 milioane de euro, a crescut profitul Fatcat de la 4,2 milioane de euro în 2010 la 26 milioane de euro înainte de impozitare în 2011. Iar platile pentru Malta sunt foarte mici.

Datorita nivelului de impozitare foarte atractiv al tarii cu 450.000 de locuitori, Fatcat Investments a platit doar 7% impozit pe profit efectiv, adica 2 milioane de euro. Media pentru impozitul pe profit la nivelul Uniunii Europene este de aproximativ 22%.

Impozit pe profit de sub 1%

S-a întâmplat la fel si în anul urmator, când Boyko a platit o noua transa. În 2012, când Fatcat a atins profituri de 43 milioane de euro, compania a platit doar 366.762 euro impozit pe profit, ceea ce reprezinta doar 0,7%.

Cum îi favorizeaza Malta pe cei bogati? Statul impune companiilor cea mai mare rata a impozitului pe venit - 35% - din profiturile lor.  Însa, daca activitatile si actionarii companiei se afla în principal în strainatate, beneficiaza de pe urma unui mecanism de rambursare a impozitului pe profit, care poate scadea impozitul pe câstiguri pâna la 5%.

În plus, în Malta nu exista impozit cu retinere la sursa pentru dividende, dobânzi si redevente. Iar impozitul maltez asupra câstigurilor pentru nerezidenti, care ar trebui sa includa achizitionarea actiunilor 4Finance de catre Boyko, este zero.

Boyko a cumparat restul companiei în 2013. În conformitate cu declaratiile financiare pentru 2013, Fatcat Investment Limited (numita atunci FCI) a avut un profit de 57 milioane euro înainte de impozitare. A platit impozite în valoare de 512.501 euro, ceea ce înseamna doar 0,9%.

Pasul al doilea: profitul din Europa merge în Malta

Mai mult, 4Finance a început sa foloseasca un sistem bizar de acordare a împrumuturilor catre propriile companii, ceea ce a secat profiturile filialelor sale din Europa si a directionat fluxul de bani catre Malta. În acest fel, 4Finance Malta Ltd. a colectat circa 68 milioane de euro în dobânzi între 2013 si 2015 si a directionat profiturile înspre insula mediteraneana cu fiscalitate prietenoasa.

Dupa ce a încheiat achizitionarea 4Finance în 2013, Boyko a lichidat FCI Investments, iar acum - cu ajutorul a doi letoni, Uldis Arnicans si Edgar Dupats - controleaza întregul grup prin intermediul unei companii din Cipru, Tirona Limited.  

LEGISLATIE. Sfaturi juridice de la un fost oficial ONU

Structurile malteze n-ar fi fost posibile fara ajutorul Credence Corporate and Advisory, pe scurt Credence, companie conectata cu firma de avocatura Muscat Azzopardi&Associates. Cea din urma a fost fondata în 1971 de catre fostul judecator al Natiunilor Unite în Kosovo Godwin Muscat Azzopardi. Fiii sai, James si Adrian Muscat Azzopardi, au fondat apoi Credence, împreuna cu partenerii sai Andrew Cefai, Claudio Tonolla si Ivan Vella. Toti cei mentionati mai sus au fost directori nominali în structura controlata de Boyko si partenerii sai letoni, care au directionat zeci de milioane de euro fara a plati prea mult pe impozite.

MALTA FILES. Saracii - în România, bogatii - în insule

În Danemarca, filiala Vivus 4Finance a încalcat legile daneze cu privire la marketing, întrucât preciza pe site ca rata dobânzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protectia consumatorilor, cifra corecta ar fi fost de 730,1%.

În trecut, împrumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau amenintari si violenta pentru a se asigura ca-si vor primi banii înapoi. În prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri si de avocati, prin telefon si online.

În timp ce 4Finance se bazeaza pe cetatenii vulnerabili de pe întregul continent, Malta Files dezvaluie felurile în care fostii si actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscala care includ Luxemburg, Cipru si Bahamas. Una dintre cele mai importante tari cu legislatie fiscala prietenoasa pentru oamenii de afaceri care beneficiaza de pe urma saracilor Europei cu împrumuturi rapide si costisitoare este Malta.


Miercuri, 24 Mai 2017
Capcana creditelor rapide: Cum sunt distrusi romanii aflati deja in sapa de lemn, cu dobanzi de 2.000 la suta pe an si clauze impovaratoare | DEZVALUIRE - Romanialibera.ro
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Romania a folosit mai putin de 5% din banii oferiti de UE. Reactia Guvernului
 Romanii vor putea sa isi mute banii de la pilonul II la bugetul public de pensii. Economistii critica decizia
 Raportul de tara pe 2017, devastator! Coalitia PSD-ALDE vede numai lapte si miere
 BMW vandut de ANAF la licitatie pentru 500 de lei. Cu cat a fost dat un Lamborghini
 Decizie cruciala la BNR. Ce va anunta azi Isarescu, cu cutitul lui Dragnea in spate
 Avertisment de la BNR: Ne pandeste o criza foarte dureroasa, aproape ca in 2008
 Guvernul discuta noi modificari ale Codului Fiscal. Salarii platite mai devreme, cota de 2%, majorata
 Romanii se tem de majorarea cursului valutar si a ratelor la credite. Previziunile analistilor
 Bomba in buget. Deficit RECORD dupa primele doua luni ale anului
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAŢIA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci