curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON
1 EURO = 1.072 USD
+0.0063 USD

Curs BNR licitat in data: 19 Apr, 2017


Alti bani pentru acoperirea deficitului bugetar: Statul mai imprumuta 900 milioane de euro luna aceasta

Ministerul Finantelor a programat pentru luna mai împrumuturi de 4,1 miliarde de lei, adica peste 900 milioane de euro, bani care vor fi destinati sustinerii cheltuielilor statului, orientate preponderent spre salarii si asistenta sociala, dar si refinantarii datoriei publice.

Pâna acum, Finantele au contractat deja credite de aproape 4,7 miliarde de euro, în special de pe piata locala, cel mai mare împrumut fiind realizat pe 10 aprilie, când ministerul a atras de pe piata externa 750 milioane de euro, cu scadenta în 2035.

În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei, echivalentul a circa 5,27 miliarde euro), care urmeaza sa fie finantat în proportie de 65% de pe piata interna si 35% de pe cea externa. Cu toate astea, dobânzile de pe piata bancara locala sunt din ce în ce mai  mari, cu peste un punct procentual fata de valorile de la finele anului 2016. În unele cazuri, statul a acceptat sa plateasca si pâna la 4,8-4,9% pentru sumele atrase. Prin comparatie, în septembrie 2016, România se împrumuta la un cost mediu de sub 3,2%, iar în decembrie platea bancilor locale aproximativ 3,5 - 3,6%.

De asemenea, MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euro-obligatiuni într-un volum de 2,5 - 3 miliarde euro (echivalent), pentru consolidarea rezervei financiare în valuta existenta la dispozitia Trezoreriei Statului. În plus, va efectua trageri din împrumuturi contractate de la institutii financiare internationale în valoare de 0,6 miliarde euro. MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna în valoare de 48 - 50 miliarde lei (peste 10,5 miliarde euro).

Banii din taxe si impozite, prea putini

În apararea sa, Guvernul a precizat ca împrumuturile contractate pâna acum s-au facut pe termen lung, la costuri reduse, iar sumele obtinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare. Cu toate astea, datele din executia bugetara la trei luni arata contrariul. Mai exact, statul a cheltuit mai mult decât a colectat din toate taxele si impozitele (venituri fiscale) doar pentru plata salariilor în sectorul public si a cheltuielilor cu asistenta sociala. Adica la venituri fiscale de 36 miliarde de lei, obtinute în perioada ianuarie-martie 2017, cu doar 0,8% mai mari fata de cele obtinute în perioada similara a anului trecut, doar cheltuielile de personal au fost de 16,13 miliarde de lei. Daca adaugam cele 21,78 miliarde de lei cheltuite pe asistenta sociala, preponderent cu pensiile, rezulta circa 38 de miliarde de lei doar la acest capitol. Situatia este foarte grava, fiindca veniturile fiscale sunt sursa din care se platesc cheltuielile curente, care s-au majorat cu peste 12% fata de primul trimestru al anului trecut.

Guvernul nu returneaza TVA la timp

Pentru a iesi pe plus, Guvernul a „cosmetizat“ executia bugetara pe primele trei luni, a spus senatorul PNL Florin Cîtu, membru în Comisia de buget. El a explicat ca investitiile sunt la minimul ultimilor cinci ani, iar la rambursarile din TVA în primul trimestru au fost cu un miliard de lei mai mici. „Nu stim cine a luat decizia aici de a se rambursa mai putin. De obicei se rambursa în medie 1,2 miliarde. Ceea ce ar trebui sa stie Ministerul de Finan-te este ca acesti bani nu apartin Guvernului (...) nu sunt ai statului, sunt banii companiilor care au nevoie de acesti bani“, a declarat -Florin Cîtu.    


Marti, 2 Mai 2017
Alti bani pentru acoperirea deficitului bugetar: Statul mai imprumuta 900 milioane de euro luna aceasta - Romanialibera.ro
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Avertisment de la FMI: Cresterea economica a Romaniei incetineste
 Peste un milion de romani asteapta, astazi, decizia Guvernului privind declaratia unica
 Teodorovici, despre declaratia unica: Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie nu poate fi sprijinit
 Premiera a BNR: o noua moneda din argint in memoria pictorului Stefan Luchian intra in circuit
 Prima Casa 2018. Garantii de 2 miliarde lei acoperite de stat in 2018
 Pe cine ajuta plafonarea dobanzilor la credite? Bancile vor restrictiona creditarea si vor impune comisioane mai mari. In schimb, va inflori camataria
 PRIMA CASA 2018: reincepe programul, care este noutatea din acest an
 Ministrul Finantelor, anunt important privind DECLARAĊ˘IA 600: Se va merge pe o suma estimata
 Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! Ne pun sa aducem bani de-acasa
 Credite cu dobanzi mici date de banci pentru case verzi. Suma economisita, echivalentul a doua rate/ an
 Sunt complet nemultumit de ANAF. Dragnea o ameninta pe sefa Fiscului cu demiterea
 O noua decizie controversata a ANAF. Ce se intampla cu 2% din impozitul ve venit
 Date limita pentru taxe si impozite, la sfarsit de luna
 Formularul 600, haos in fiscalitate
 Analisti: Romania se indreapta spre o zona de risc. Preturile vor exploda in urmatoarele luni
 Frana la creditele pentru populatie. Ce masuri adopta BNR din primavara
 BNR decide astazi daca majoreaza dobanda cheie
 Taxe si impozite locale. In ce orase sunt MAJORARI si pana cand poti plati pentru a beneficia de REDUCERE
 Veste buna. Din ianuarie 2018 romanii scapa de mai multe comisioane bancare, printre care cel de interogare a soldului
 Deficitul bugetului general consolidat, aproape dublu fata de anul trecut. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu peste 21%
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci