curs bnr

curs bnr Follow us   Curs bnr mobil   Preluare curs bnr   cel mai bun curs valutar   Parteneri   

Stiri Bancare - stiri de ultima ora finante-banci, Conturi, Carduri, Credite, Depozite

 
1 EURO = 4.5286 RON
+0.0098 RON
1 USD = 4.2246 RON
-0.0158 RON
1 EURO = 1.072 USD
+0.0063 USD

Curs BNR licitat in data: 19 Apr, 2017


Alti bani pentru acoperirea deficitului bugetar: Statul mai imprumuta 900 milioane de euro luna aceasta

Ministerul Finantelor a programat pentru luna mai împrumuturi de 4,1 miliarde de lei, adica peste 900 milioane de euro, bani care vor fi destinati sustinerii cheltuielilor statului, orientate preponderent spre salarii si asistenta sociala, dar si refinantarii datoriei publice.

Pâna acum, Finantele au contractat deja credite de aproape 4,7 miliarde de euro, în special de pe piata locala, cel mai mare împrumut fiind realizat pe 10 aprilie, când ministerul a atras de pe piata externa 750 milioane de euro, cu scadenta în 2035.

În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei, echivalentul a circa 5,27 miliarde euro), care urmeaza sa fie finantat în proportie de 65% de pe piata interna si 35% de pe cea externa. Cu toate astea, dobânzile de pe piata bancara locala sunt din ce în ce mai  mari, cu peste un punct procentual fata de valorile de la finele anului 2016. În unele cazuri, statul a acceptat sa plateasca si pâna la 4,8-4,9% pentru sumele atrase. Prin comparatie, în septembrie 2016, România se împrumuta la un cost mediu de sub 3,2%, iar în decembrie platea bancilor locale aproximativ 3,5 - 3,6%.

De asemenea, MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euro-obligatiuni într-un volum de 2,5 - 3 miliarde euro (echivalent), pentru consolidarea rezervei financiare în valuta existenta la dispozitia Trezoreriei Statului. În plus, va efectua trageri din împrumuturi contractate de la institutii financiare internationale în valoare de 0,6 miliarde euro. MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna în valoare de 48 - 50 miliarde lei (peste 10,5 miliarde euro).

Banii din taxe si impozite, prea putini

În apararea sa, Guvernul a precizat ca împrumuturile contractate pâna acum s-au facut pe termen lung, la costuri reduse, iar sumele obtinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare. Cu toate astea, datele din executia bugetara la trei luni arata contrariul. Mai exact, statul a cheltuit mai mult decât a colectat din toate taxele si impozitele (venituri fiscale) doar pentru plata salariilor în sectorul public si a cheltuielilor cu asistenta sociala. Adica la venituri fiscale de 36 miliarde de lei, obtinute în perioada ianuarie-martie 2017, cu doar 0,8% mai mari fata de cele obtinute în perioada similara a anului trecut, doar cheltuielile de personal au fost de 16,13 miliarde de lei. Daca adaugam cele 21,78 miliarde de lei cheltuite pe asistenta sociala, preponderent cu pensiile, rezulta circa 38 de miliarde de lei doar la acest capitol. Situatia este foarte grava, fiindca veniturile fiscale sunt sursa din care se platesc cheltuielile curente, care s-au majorat cu peste 12% fata de primul trimestru al anului trecut.

Guvernul nu returneaza TVA la timp

Pentru a iesi pe plus, Guvernul a „cosmetizat“ executia bugetara pe primele trei luni, a spus senatorul PNL Florin Cîtu, membru în Comisia de buget. El a explicat ca investitiile sunt la minimul ultimilor cinci ani, iar la rambursarile din TVA în primul trimestru au fost cu un miliard de lei mai mici. „Nu stim cine a luat decizia aici de a se rambursa mai putin. De obicei se rambursa în medie 1,2 miliarde. Ceea ce ar trebui sa stie Ministerul de Finan-te este ca acesti bani nu apartin Guvernului (...) nu sunt ai statului, sunt banii companiilor care au nevoie de acesti bani“, a declarat -Florin Cîtu.    


Marti, 2 Mai 2017
Alti bani pentru acoperirea deficitului bugetar: Statul mai imprumuta 900 milioane de euro luna aceasta - Romanialibera.ro
Stiri bancare - Stiri Finante-Banci - Stiri economice
 
 Haos in imobiliare. Crestere semnificativa a ratei la Prima Casa - exemplu concret
 Cresteri de preturi generalizate pentru urmatorii 4 ani. Scumpirile resimtite puternic de romani
 Leul s-a depreciat puternic din cauza revolutiei fiscale. Avertismentul lui Mugur Isarescu
 Guvernul PSD-ALDE aproba revolutia fiscala cu care si-a pus toata tara in cap
 Avertisment DUR pentru Guvernul Tudose. Ce se va intampla in 2018
 Eurostat: Romania, cel mai mare deficit din UE
 Regulamentul BNR nu-i ajuta pe romani. IFN-urile merg mai departe cu dobanzile de 5.000% pe an
 Romania, primul loc la crestere economica in UE
 Zi cruciala la BNR pentru creditele romanilor
 BNR vrea modificarea programului Prima Casa
 Guvernul Tudose joaca alba-neagra cu salariile romanilor
 Se creeaza platforma inter-institutionala pentru monitorizarea si controlul fraudei bancare
 CUTREMUR in sistemul bancar romanesc. S-a facut publica lista bancilor cu probleme
 ANPC a obligat bancile si IFN-urile sa returneze clientilor un milion de euro
 Revolutia fiscala continua. Notarii si executorii judecatoresti, obligati sa dea informatii ANAF
 Premierul Tudose se joaca alba neagra cu taxele si impozitele
 Tudose: Romanii sa inteleaga ca, daca lucreaza cu o banca anume, aia ne fura!
 Salariul mediu net din iunie: 2.380 lei, mai mare cu 302 lei fata de iunie 2016. Printre cei mai castigati salariati sunt cei din administratia publica.
 Acord intre OTP Bank Romania si Banca Nationala a Greciei privind achizitionarea Bancii Romanesti
 40.000 Euro pentru tineri care nu mai invata si nu au nici job - statul vrea sa-i faca patroni, cu fonduri UE. Liceul tehnologic conteaza
Distribuie pe GOOGLE+

Convertor Valutar / Calculator TVA

Din
In  

suma de convertit
suma convertita
TVA 19%
suma convertita + TVA

Stiri bancare - Stiri Finante-Banci